Reducera effektavgiften i din villa – så förbereder du dig
Vill du reducera effektavgiften innan den påverkar din elräkning? Sveriges elnät får en ny prismodell – effektavgiften – som ska gälla i hela landet senast 1 januari 2027. Men redan nu har flera elnätsbolag flaggat för att införa modellen tidigare. RS-Elteknik hjälper dig att sänka dina kostnader och få kontroll på effekten i hemmet – vi utför kostnadsfria kontroller av din elanvändning och ger förslag på konkreta åtgärder.
Vad är effektavgift – och hur kan du reducera den?
Effektavgiften är ett krav enligt EU:s elmarknadsdirektiv och ska vara införd senast 1 januari 2027 i hela Sverige. I vissa delar av landet, som Göteborg och Borås, kan den införas tidigare beroende på beslut från det lokala elnätsbolaget. Det betyder att du som villaägare inte längre bara betalar för hur mycket el du förbrukar (kWh), utan även för hur mycket el du använder samtidigt (kW). Har du många energikrävande apparater igång samtidigt, kan din månadskostnad stiga.
Effektavgiften införs för att minska belastningen på elnätet vid höga effekttoppar – till exempel under kalla vintermorgnar eller andra tider när många hushåll använder mycket el samtidigt.

Så hjälper RS-Elteknik dig att reducera effektavgiften
Vi på RS-Elteknik i Borås arbetar aktivt med att hjälpa villaägare i hela Västsverige att förbereda sig inför effektavgiften. Oavsett om du bor i en äldre villa eller ett nybyggt hus kartlägger vi dina förutsättningar och skräddarsyr lösningar för just ditt hem.
Med rätt kombination av smart styrning, solceller, tilläggsisolering och luftvärmepump kan du minska effekttopparna och få lägre elnätskostnad.
Effektavgiften ska minska belastningen på elnätet under högtider, men den kan även innebära högre elnätskostnader för hushåll som inte förbereder sig.
Boka en kostnadsfri genomgång och reducera effektavgiften

Första steget är enkelt: boka ett kostnadsfritt och förutsättningslöst hembesök. Då går vi igenom:
Din nuvarande elanvändning
Hur dina effekttoppar ser ut
Vilka åtgärder som kan sänka din framtida elnätskostnad
Du får dessutom förslag på hur du kan energieffektivisera med hjälp av tekniska lösningar – som vi självklart kan hjälpa till att installera.
Vanliga frågor om effektavgift och elpris
En avgift som baseras på hur mycket effekt (kW) du använder samtidigt, inte bara på total förbrukning (kWh).
Effektavgiften är en del av EU:s elmarknadsdirektiv och införs för att fördela belastningen på elnätet mer jämnt och minska risken för överbelastning.
Nej, även om det är ett nationellt krav att införa effektavgiften senast 1 januari 2027, bestämmer varje elnätsbolag exakt hur avgiften ska utformas. Därför kan modellen variera mellan olika kommuner och nätområden.
Effektavgiften ska vara införd senast 1 januari 2027 i hela Sverige, men i vissa nätområden införs den tidigare beroende på beslut från det lokala elnätsbolaget.
Effektavgiften styrs av ditt lokala elnätsbolag. I områden med hög belastning kan avgiftsstrukturen påverkas mer.
Effektavgiften införs av elnätsbolagen, och deras verksamhet är indelad i så kallade nätområden – inte kommuner. Ett nätområde kan omfatta en hel kommun, delar av en kommun eller flera kommuner.
Exempel:
Borås Energi och Miljö har ett elnät som täcker delar av Borås kommun – men inte hela. E.ON, Vattenfall eller Ellevio kan samtidigt ha andra nätområden i närheten eller i samma kommun.
Idag betalar du mest för el du förbrukar över tid (kWh). Med effektavgift tillkommer kostnad för höga uttag vid samma tidpunkt.
Din elnätskostnad kan öka om du använder mycket el samtidigt. Men med rätt åtgärder kan du sänka dina kostnader.
Kontakta oss så hjälper vi dig!
Boka ett kostnadsfritt hembesök med en av våra experter. Vi hjälper dig kartlägga din elanvändning och föreslå åtgärder.